30 september 2011

Målning

I torsdags var det ett underbart väder, varmt och stilla. På med landstingsrockarna, fram med stafflierna och så blev alla målande och skrattande och mycket koncentrerade konstnärer för några timmar. Träd var temat och se hur fint det blev! Oh så kul det var att se all målarglädje! / Kajsa












 Doktor Gustafsson griper penseln och ger sig hän!





Vernissagedags!

28 september 2011

I datasalen

Vi har vävteori i datasalen. Här jobbar vi i ett speciellt vävdataprogram som heter Weave Point. I datorn går det jättesnabbt att göra mönster. Annat var det när man fick sitta och rita för hand på rutpapper. Tekniken på bilden heter kypert.

27 september 2011

Hej! Välkommen till oss. Jag är linda som tog bilden när vi var på utflykten till Prans Fäbodar. Alla tjejer hade fina regnstövlar, haha vi gjord en blomma.
Det är den abslut roligast utbildningen jag har valt. Vi lärar oss brodera, sy, väva och massor massor roliga saker. Nu håller vi på att samla pengar till skolresan, kanske blir London.:)

Monica

Hej och vad kul att du titta in på bloggen. Jag heter Monika och är studerande på Fornby. Jag studerar på textilkurs och det är väldigt kul . Har hamnat i en jättebra grupp där vi delar mycket glädje alla är vi olika men ända har ett gemensamt intresse som att väva och att sy. Just nu så är det vävning fram tills jul Sen börjar sykursen .Våra lärare har mycket att berätta och dom är fantastiska människor . Vi var på pylonen på en utställning om vävar och där berättade man om Alice Lunds och hennes verk. Mycket vackra vävar , stora som en hel vägg. Man bara funderades över vilken tid det måste ha tagit.I Onsdags gjorde vi en utflykt till Prans fäbodar och det var jättemysigt . Vi satt och grillade korv och vissa av tjejerna i textilgruppen plockade lite svamp också . Just nu håller vi på att läsa om ull, olika sorters får som ger olika slags ulltyger beroende på vad man ska använda till för ändamål om det ska blir en pläd, kostym , eller klänning När jag inte går i skolan så jobbar jag som undersköterska på Borlänge Kommun , jag är en mamma som har fyra barn men jag bor själv men min minsta son på 11 år dom andra barnen är utflugna och jag studerar nu bara för min egen del.

25 september 2011

Once in a life-time!

Eva och jag åkte till Alice Lund Textiliers Ateljé igår lördag för att vara med om förhandsvisningen av Helena Hernmarcks stora väv Spirit Bear.


Det är ingen isbjörn och heller inte en albino utan, som Helena berättade, en brunbjörn som av någon anledning blivit vit. Det händer tydligen "once in a life-time" i de där trakterna. 
Även fast vi varit där tidigare och både sett väven i vävstolen och på fotografi, så går det inte att föreställa sig hur den ska bli färdig.


 
Här visas en liten del av vävnaden och även en bit av Helena.

Vid tangentbordet: Gunilla Lindström
 


23 september 2011

Ahlgrens bilar


Miho har gjort ett minibroderi på sin lilla förvaringsväska, ser ni bilarna?

19 september 2011

Två tredjedels Damastprojekt på Väv11 i Borås

Eva jobbade och kunde tyvärr inte följa med. Där ser man vådan av att ännu inte vara en glad pensionär!

Anita och jag blev upplockade av bussen i Borlänge strax före halv åtta på torsdagsmorgonen och efter ett upptag i Ludvika, kaffepaus i Sickelsta så kom vi äntligen fram till Borås och Åhaga efter cirka sex och en halvtimme på väg.

Att vi skulle börja med något annat än att få i oss lite mat, var inte ett alternativ, men efter en kycklingsallad och lite kaffe så var vi båda fit for fight.

Åhaga, som har varit ett lokstall en gång i tiden, var full av utställare som ville sälja allt som har med vävning att göra.

Själv är jag fortfarande i valet och kvalet om jag ska köpa den där lilla bordsvävstolen med bara 30 cm bredd men med 8 skaft, som jag redan hemma bestämt mig för att titta närmare på.

Båda två köpte vi dansk ullcrepe som man kan väva sådana där veckade halsdukar med, några böcker och jag en liten vacker bandgrind i doftande trä.

Men den stora behållningen för oss båda var när vi i några timmar gick runt i Textilmuséet och tittade på alla utställningarna.

Där fanns  massor att titta på, från olika vävstugor, vävprojektet "Klä dig i vävt", smarta textilier där mattan lös när man gick på den, en hel del finnväv och mycket annat intressant.

Sen fanns även alla maskinerna kvar som använts i det textila arbetet.

Jag tog massor av foton, närmare bestämt 95 stycken, men jag kan ju inte lägga ut alla så jag har försökt mig på att göra ett litet collage av några av bilderna.
Här står Anita och granskar en tunn väv med invävda luddiga små tussar.









Vi träffade även på två av de tre som anordnat vår bussresa hit ner, på Textilmuséet. Maivor längst till höger har även gått på Fornbys distanskurs i vävning och hon väver i en vävstuga i Falun.

På hemvägen stannade vi till i Laxå och åt hamburgare. 

Avsläppta blev vi vid bussterminalen här i Borlänge strax före halv tio på fredagskvällen. Trötta men jättenöjda med en toppenfin resa och med huvudena fulla av intryck.

Vid tangentbordet: Gunilla Lindström

18 september 2011

Lite broderi och lite sömnad


Lindas fodral med måttband, trådrulle, provdocka och symaskin.


Sarahs lilla nålbrev


Fias rygg, inspiration till ett broderi?


Elisabeths grytlapp


Josefin delar på sina kvadrater

Att behärska symaskinen under vävterminen är viktigt, vi har sytt fina nålbrev, förvaringsfodral, några grytlappar och annat under tiden Kicki varit på Vävmässa i Borås. Broderi går som en röd tråd genom hela läsåret. Snart kör vi igång broderikursen på riktigt.

16 september 2011

Kavelfrans och färdig MOBIL!





Igår visade jag alla hur man gör en kavelfrans. Det är kul att göra och mycket användbart till mycket, dockhår, bräm på vantar, avslutningar på urringningar, nertill på tröjor, kring broderier, runt kuddar, till textila skulpturer, m.m. m.m.
Man får olika uttryck på dem beroende på vilket material man använder, från ull och lin till fina trådar eller stickgarn i silke.
Mobilen är klar och upphängd utanför Storstugan.
Den blev fin tycker jag.
Bifogad länk visar hur man kan göra kavelfrans när man är ensam. (man gör den lättast om man är två)/ Kajsa

15 september 2011

Fornby på vävmässan i Borås

I dagarna tre träffas vävintresserade från hela världen för att gå på Väv 2011, en vävmässa i Borås. Där kan man hitta vackra och ovanliga garner, vävredskap, vävböcker och annat. Man kan också gå på föreläsningar, besöka utställningar och träffa andra som delar vävintresset.
Fornby folkhögskola delar monter med Sjöviks folkhögskola, som ligger utanför Avesta. I montern står Ingrid Svensson, som är vävlärare på Sjövik.

I UlloMeras monter träffade jag Anna-Maja Hamp som har gått på Fornbys textilkurs. Sjalen, i ett underbart mohairgarn, har hon vävt själv. Kunder från hela världen vill köpa garn av Anna-Maja.

Hemslöjden i Dalarna har en välbesökt monter.

Las Amazonas Atletas!


Ja ibland ger lärarna järnet! Efter inga repetitioner alls så gjorde vi ett framträdande i världsklass på "Första chansen", terminens första fest.

Vår grupp heter Las Amazonas Atletas, vi kommer med direktflyg flyg till Dala airport från
Ilha Grande, en flodö i Amazonasdeltat (som ligger i Brasilien) på vår turne i Europa.
Vi visar vår styrka på Fornby café, det enda uppträdandet i Sverige!
Vi heter Chikita (Kajsa) Pepita (Kicki) och Rosita (Solveig)
Si si, adios adios!

Chikita, Pepita och Rosita





10 september 2011

Bandvävning

Terminen börjar med bandvävning. Här  väver Molina och Bettan  band som de själva har designat.

8 september 2011

Mobil installation!



Vi blev så inspirerade av Karin Ferners utställning på Dalarnas museum så vi satte igång och gjorde en egen installation av material som hon använder sig av. Och lite mer.Oj vad hon är duktig och så många material hon behärskar!
Om man jobbar i metall för första gången, så är burkar det mjukaste och mest "behagliga" man kan öva sig på.
Bladpar, blommor av papper och metall tillverkades och så började vi att trä upp rönnbär på trådar, sen var lektionen slut!
Vi fortsätter nästa vecka och då ska ni få se resultatet! / Kajsa

Verktygen


Rönnbärstårta





 Att klippa och forma känns spretigt och vasst!


Här är underverket, inte mycket för världen just nu, men vänta bara till nästa vecka!

7 september 2011

Damastprojektet på Fornby hösten 2011


I år ingår även en damastgrupp i textilkursens vävdel. Den består av tre gamla elever, både i ålder jämfört med textilgruppen i övrigt och för att vi alla tre börjat på Fornby för rätt många år sedan.

Vi har mer eller mindre tjatat till oss den här deltidskursen främst för att skolan har tre vävstolar alla med drag och att vi är tre stycken som gärna vill prova på det här med damast. Vi kommer att få klara oss själva och vi är Anita, Eva och så jag Gunilla.

 
Med den här varpflätan är min tanke att jag ska förvandla den till något nytt och spännande. Hur det blir med den saken kommer jag ju inte att få veta ännu på  några månader, men jag kan ju alltid få drömma!





 
Det här är Anita som sitter och provväver i sin vävstol. Just här är den solvad i V och tramporna uppknytna till upphämta, men senare knyter hon om tramporna till korskypert och damast.





Eva i största koncentration vid varpan. Hon varpar i ett väldigt glatt garn, lin av något slag, och då gäller det att inte tappa tråden!







Här är min varp när det är pådragen. Anita hjälpte mig med det. Meningen är ju att vi hela tiden ska hjälpa varandra så att vi lär oss hur man ska göra när man sätter upp en damastväv.








Naturligtvis måste vi ta en paus lite då och då och här har vi valt att ta vårt kaffe i vävsalen.

Men det var innan vi fick veta att man inte får dricka sitt kaffe där, så nu går vi upp i matsalen när vi fikar.





Här har Anita och jag solvat färdigt själva mönstersolvningen. Jag hoppas att det kommer att stämma med mina planer för mönster, annars får jag väl tänka om.






Här sitter Anita inne i min vävstol och ger mig varptrådarna som jag sen skedar.








Nu kommer det att dröja en hel vecka innan vi ses på Fornby, vi tre "tjejer" i Damastprojektet! 

Vid tangentbordet: Gunilla Lindström